Guidad visning i världsarvet Gammelstads Kyrkstad

KulturupplevelserGammelstad kyrkstad ca 10 km från Luleå

Lär dig om historien och kulturen i Gammelstad – Sveriges största kyrkstad

Varför finns det över 400 små röda kyrkstugor i Gammelstad? Och hur det ser det ut inne i en kyrkstuga? Häng med på vår roliga och lärorika visning i världens största och mest välbevarade kyrkstad.

Här kan du känna historiens vingslag när du vandrar i de trånga gränderna, besöker en kyrkstuga och kikar in i den ståtliga medeltidskyrkan. Visste du förresten att det var här i Gammelstad som Luleå växte fram från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad?

Under den guidade visningen får du veta mer om hur det var i Gammelstad förr i tiden, hur kyrkstaden används idag och varför platsen är ett världsarv som är viktigt att bevara för framtiden. Vandringen tar ungefär en timme och våra pålästa guider vet allt och lite till om Gammelstad.

Schemalagda turer varje dag under sommaren.

Se på Google Maps

Bra att tänka på

I anslutning till Gammelstads kyrkstad ligger det uppskattade friluftsmuseet Hägnan med sina gamla, norrländska träbyggnader – och massor av arrangemang året runt.

Det här är bygden där Luleå en gång grundades och växte, från att vara en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad.

Foto: Susanne Lindholm

Att göra i närheten

Upptäck mer i Sverige

Luleå