Vinterfiska i Östersund

VinteraktiviteterÖstersund

Isfiske

Pimpelfiske och ismete är de mest populära formerna av vinterfiske. Och vad kan vara mer lugnt och rofyllt än att sitta på isen när vårvintersolen skiner med ett spö handen och vänta på napp. Även om du aldrig tidigare provat på att vinterfiska så är det en enkel aktivitet att utöva.

Pimpelfiske är den enklaste varianten att börja med. Det du behöver är en isborr, ett pimpelspö med blänke och levande bete i form av maggot eller mask. En fällstol eller ett liggunderlag att sitta på och en motorisborr kan vara en fördel om du fiskar där isen är riktigt tjock. Annars blir det bra träning för armmusklerna om du ska borra upp några hål.

I Storsjön kan du exempelvis pimpla abborre, sik, öring och harr. Ett populärt ställe som man lätt når med Stadsbussarna är Frösö Strand /Öneberget och med egen bil når du vikarna på Andersön. Andra populära sjöar för vinterfiske strax utanför Östersund är Näkten och Locknesjön.

Se på Google Maps

Bra att tänka på

Hos Landbys fiskebutik hittar du utrustning och får aktuella tips på bästa fisket just nu. Maggot eller mask hittar du ofta på bensinstationer och glöm inte att köpa fiskekort!

Var noga med att kontrollera isens tjocklek, ta med isdubbar om för säkerhets skull. En kastlina kan vara bra att ha. Och gå aldrig heller ensam ut på isen. Det är både säkrare och roligare.

Var uppmärksam på bäckars utlopp, bryggor och broar. Där det finns strömmande vatten är isen svagare. Tänk också på att vårsolen snabbt kan försvaga isen, det som var säkert på morgonen behöver inte vara säkert på sena eftermiddagen när solen strålat som mest.

Kom ihåg att klä dig varmt för det blir lätt kallt ute på sjön. Glöm inte solskyddsfaktor och solglasögon för vårvintersolen är stark och den vita snön och isen reflekterar, så det är lätt att bränna sig.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Att göra i närheten

Upptäck mer i Sverige

VisitÖstersund