King Dude

Träffa King Dude från USA

Ockulta folkmusikern King Dude från Seattle var på Europaturné och allt var frid och fröjd. På vägen från Malmö till Oslo stängde Norge sina gränser. Han fastnade i Sverige, men det verkar inte ha stört honom. Hans mörksvarta, diaboliska uttryck till trots är ABBA och fjällfil med hjortron det bästa han vet. Dessutom lyckades han genomföra två coronasäkra konserter i Stockholm.

Besökta platser

UPPLANDÖSTERGÖTLANDSÖDERMANLAND

61

Dagar i Sverige.

ABBA The Museum

Foto: Åke E.son Lindman
UPPLAND

ABBA museet var ett paradis för fans som jag! Och för icke-fans faktiskt.

Jag må spela mörk musik, men sanningen måste fram – ABBA är musikhistoriens bästa band. Och museet gjorde mig inte det minsta besviken. Jag var överväldigad över allt fantastiskt som fanns där. Restaurangen var också jättebra. Jag och min fru bjöd mina svärföräldrar på middag där. De hade flugit hela vägen från Australien för att överraska oss på turnén, men var tvungna att flyga hem efter bara tre dagar.

ABBA museet gav mig Stendhals syndrom.
Läs mer på abbathemuseum.comSe på Google Maps

Linköping – Sveriges Detroit

Foto: Visit Linköping & Co
Foto: Park Hotell
ÖSTERGÖTLAND

En underskattad stad som var helt i min smak

Linköping känns som Sveriges Detroit. Massor av spännande kultur, massor av bra rockband, mitt i en industristad. Jag älskar Park Hotel Fawlty Towers. Väldigt roligt och kitchigt inrett med riddarrustningar och älghuvuden. Puben Horse & Hound är en annan favorit. En mörk bar nära domkrykan i centrum. Helt i min smak.

Läs mer på fawltytowers.seSe på Google Maps

Skogskyrkogården

SÖDERMANLAND

Inte bara en utan två världsarvslistor

Den här otroligt vackra platsen är inte bara med på UNESCO:s världsarvslista, utan också på metalmusikens världsarvslista. Vid det stora korset är Entombeds legendariska bandbild tagen. Så jag tog en selfie. Och Quorthon från ikoniska black metal-bandet Bathory ligger begraven på kyrkogården bredvid. En stor och viktig stund för mig.

Läs mer på unesco.seSe på Google Maps
Foto: ted_logardt

Det jag missade att göra

Jag har alltid varit fascinerad av den samiska kulturen, så nästa gång skulle jag vilja uppleva mer av den uppe i norr. Hällbilderna i utställningen Rock art in Sàpmi på Västerbottens museum i Umeå verkar vara konst helt i min smak.

Det sämsta

Svår fråga. Sverige är en magisk plats. Jag menar, ni har ju allt här. Hav, sjöar, berg (eller stora kullar), skogar, djurliv och coola städer. Varför åka någon annanstans? Men, en sak ni har för mycket av är regler. Jag är inte ett stort fan av alla era regler.

Upptäck mer i Sverige

Sveriges Upplevelseguide

Hitta dina upplevelser