Anders Klapp

Om visitsweden.se (Nationellt API)

Tillsammans skapar vi ett nationellt API för svensk besöksnäring - byggt på strukturerad data

Under det senaste året har vi i samverkan med besöksnäringen arbetat fram ett Nationellt API. Bakgrunden är den digitala utvecklingen med AI och EU:s datastrategi/Sveriges datastrategi där numera turism är ett utpekat område och där en del i de strategierna handlar om att tillgängliggöra information via öppna data.

Vad är öppna data och ett API?
Öppna data är publik information som kan användas fritt, återanvändas och delas av vem som helst helt utan kostnad. Det handlar om att myndigheter, företag eller andra organisationer tillgängliggör sina data för allmänheten på ett standardiserat och maskinläsbart sätt, utan licensrestriktioner. Dessa data kan vara allt från väderdata, kartdata, till publik information som kontaktuppgifter, öppettider, texter och bilder från olika destinationer.

API (Application Programming Interface) är ett vedertaget sätt att dela information på ett strukturerat sätt. Det handlar om att olika datakällor ska kunna prata med varandra på ett enkelt sätt, en slags tolk som kommunikationen går genom. Visit Sweden har varit med tagit fram en struktur som är baserad på internationell standard för att möjliggöra för svensk besöksnäring att olika datakällor kan samköras.

Sverige kommer vara ett av de första länderna i världen som har tagit fram ett nationellt API för besöksnäringen, detta ger oss möjlighet att ligga i framkant på området.

Hur kommer visitsweden.se in i det hela och hur fungerar det? 
www.visitsweden.se är Visit Swedens sätt att dra nytta av, bidra och tillgängliggöra det nationella API för resmålet Sverige. Samtliga produkter på visitsweden.se hämtas automatiskt från APIet.

För att bygga en långsiktigt fungerande struktur och hjälpa våra företag att synliggöras i API:et involveras landets destinationer, kommuner samt regionala turismorganisationer för att hantera olika delar av processen.

Exempel på aktörer som redan har, eller i närtid kommer, exportera data till vårt nationella API i Sverige är Sveriges hotellkedjor, exempelvis Scandic, Best Western, Strawberry och Elite. Men även aktörer som STF, Göta Kanal, SCR, Park & Resorts, First Camp & Svenska Möten är på väg in i APIet.

Den 8 februari 2024 läste vi över informationen från Upplevelseguiden till det nationella API:et, vilket innebär att alla ändringar som gjordes efter det datumet inte är med i den nuvarande versionen.

För att reda på mer om hur du som företagare kan vara en del av detta har vi samlat information på https://corporate.visitsweden.com/nationellt-api